Befejezték a Vecsés–Üllő közötti egyik vágány felújítását

2021. május 16. vasárnap, 12.24

Több mint egy hónapja zajlik a ceglédi 100a vonal Vecsés–Üllő–Monor szakaszának felújítása. A munkálatok első ütemében, várhatóan június 18-ig Vecsés és Üllő között felváltva dolgoznak a két vágányon, hogy a vonatközlekedés mindig biztosítva legyen. A tervezett ütemezésnek megfelelően befejeződött az egyik vágány átépítése, amit május 15-én éjszaka visszaadtak a forgalomnak. Ezt követően a másik vágányon is elindulhat a munkavégzés.

A munkálatok első ütemében Vecsés és Üllő között dolgoznak, felváltva először az egyik majd a másik vágányon. Május 15-én éjjel adták vissza az elkészült vágányszakaszt, miután elvégezték a vágányátépítést és a szükséges váltócseréket, illetve megerősítették a felsővezetéki hálózatot. Május 17-től a másik vágányon is megkezdődnek a munkálatok. Vecsésen a Virág utca és Rudolf köz közötti gyalogos felüljáró felújítása miatt továbbra is lezárva marad. A kivitelezés a MÁV FKG több mint száz szakemberének közreműködésével zajlik, számos munkagép, vasútüzemi és közúti jármű bevonásával.

Vecsés és Üllő között végeztek az egyik vágány felújításával.

Az érintett állomások között továbbra is egy vágánnyal kevesebb áll a vonatok rendelkezésére, emiatt módosított menetrendek vannak érvényben. Minden érintett járatra rá lehet keresni az Elvirában, továbbá a MÁV mobilalkalmazás menetrendi keresőjében is. A beruházásról és a megváltozott menetrendről a www.mav.hu/100a oldalon tájékozódhatnak az utasok.

Az utasoktól és a lakosságtól türelmet és megértést kérünk a felújítás alatt várható kellemetlenségekért!

Vecsés-Kertekalja

Háttérinformációk:

A Budapest–Cegléd–Szolnok (100a) vasútvonal a főváros agglomerációjának legnagyobb forgalmú pályája, kapacitásának, menetrendszerűségének javítását és stabil fenntartását a vasúttársaság kiemelten kezeli. Tavaly a Nyugati pályaudvar és Városligeti elágazás közötti szakasz átépítésével kezdődött a vonal felújítása, ami idén április 6-tól a Vecsés­–Üllő–Monor szakaszon folytatódott, és több fázisban, tervezetten ősz végéig tart.

Az idei kivitelezés során Vecsés és Monor között mintegy 33 km vasúti pályát újítanak fel, elvégzik a szükséges váltócseréket, megerősítik a felsővezetéki hálózatot. Öt közúti átkelőhely is megújul a nyíltvonalon, és az ezekhez csatlakozó utak aszfaltozását is elvégzik, ezáltal biztonságosabbá, zökkenőmentesebbé válik az áthaladás. Vecsésen a Virág utca és Rudolf köz közötti gyalogos felüljárót is felújítják. Monor, Vecsés-Kertekalja és Hosszúberek-Péteri hangos utastájékoztatási rendszerét újra cserélik, utóbbi megállóhelyen modern vizuális utastájékoztató rendszer fogja szolgálni az utasokat. Vecsés, Üllő és Monor állomáson megújul a biztosítóberendezés, Üllőn továbbá átépítik a fővágányokat, a váltókat is kicserélik, megerősítik a felsővezeték-hálózatot. A naponta mintegy hétezer utas által igénybe vett Monor állomáson a meglévő pályainfrastruktúrát újítják fel, és az útátjárót is átépítik.

A 20 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló kivitelezés befejezését követően ezen a szakaszon is megszüntethetők a sebességkorlátozások, ezáltal megbízhatóbbá és stabilabbá válik a közlekedés, csökken a meghibásodások száma.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság